Nieuws van Hongarije Comité Dalfsen

Göncruszka, Vilmány en Hejce zijn drie dorpjes in het oosten van Hongarije, een zeer arme streek, waar veel zigeuners wonen. Ze herbergen alle drie een zeer actieve protestantse gemeente, die gedragen wordt door het enthousiaste domineesechtpaar Levente en Zsuzsa Sohajda. Sinds begin 2013 heeft het Hongarije comité contacten met deze dominee.

Op donderdag 12 april verwachten we de dominee met een groep schoolkinderen hier in Dalfsen voor één overnachting. Deze reis wordt ondernomen, omdat deze kinderen de eerste groep zijn die de basisschool afronden.

Koop een potje honing en steun onze medemens in Noordoost Hongarije. Uit de opbrengst van de honingverkoop, en uit giften van bevriende gemeentes uit Zwitserland, Duitsland, Nederland en Schotland financiert het echtpaar hun indrukwekkende goede werken: de ontwikkeling van een hele streek.

De dominee, die een opleiding tot imker heeft gevolgd, heeft op het ogenblik 120 bijenvolken op diverse locaties. Om de paar weken wordt de honing opgehaald en koud verwerkt, zodat alle goede eigenschappen bewaard blijven. Er zijn 7 soorten honing, omdat er telkens nieuwe bloemen bloeien. Een groot aantal vrijwilligers werkt mee aan het honingproject: zo het haalt mensen uit hun isolement. De honing wordt o.a. op markten verkocht, naast goulashsoep.

Vanaf 2004 zijn Levente en zijn vrouw bezig met onderwijs aan kinderen en steun in allerlei andere vormen. De kleine gereformeerde kerkgemeente van Göncruszka (2017: 83 leden) heeft in de herfst van 2011 een heuse school opgericht, genaamd ‘Talentum’, en deze na drie jaar nog uitgebreid met een kinderopvang. De school wordt financieel ondersteund door de staat en hulporganisaties in binnen- en buitenland, maar ook de opbrengst van de honing dekt een belangrijk deel van de kosten. Zoals de naam ‘Talentum’ al doet vermoeden moet de school een plaats zijn waar de vaardigheden van de kinderen ontwikkeld kunnen worden. Kinderen die in één van de armste streken van het land nauwelijks de kans hebben op onderwijs op een hoger niveau.

Naast de activiteiten met betrekking tot de school, heeft het domineesechtpaar de afgelopen jaren ook de volgende projecten opgestart:

• De zorg voor moeder en kind.
• De ouderenzorg.
• Het zomerkamp.


Afgelopen jaar is een groep jongeren uit Dalfsen een week in Göncruszka geweest om te helpen bij de verbouw van de schoolgebouwen. Toen bleek dat er vooral sloopwerkzaamheden nodig waren. Dit jaar hopen ze, in week 18, terug te gaan en mee te helpen met de opbouw van de schoolgebouwen.

De honing is te bestellen via het Hongarije comité. U heeft al een potje honing voor € 5 (meer mag natuurlijk altijd). U kunt contact opnemen met Jan Petter (jlpetter@gmail.com) of Henk Braakman (braakman.dalfsen@xs4all.nl) via mail, maar persoonlijk aanspreken/bellen kan ook.

Hongarije Comité Dalfsen